Vertrouwenscontactpersoon

Vertrouwenscontactpersoon

Waarom een vertrouwenscontactpersoon?

Binnen een sportvereniging zijn de scheidingslijnen vaak dun. Bewust of onbewust kunnen er situaties ontstaan waarbij leden (of ouders) zich ongemakkelijk voelen. Sommige situaties liggen erg voor de hand, zoals wanneer een spelers structureel gepest wordt of er een foto van hem/haar gedeeld wordt op internet. Maar de incidenten liggen niet altijd zo voor de hand, ook op het oog kleine vergrijpen zoals een grapje of onbedoelde discriminatie kan een reden zijn voor een lid om contact te zoeken met de vertrouwenscontactpersoon. Andere situaties zijn soms moeilijk bespreekbaar; denk hierbij aan onderwerpen als pesten, seksuele intimidatie of criminaliteit.
De vertrouwenscontactpersoon kan een luisterend oor zijn en helpen bij het zoeken naar een oplossing. De vertrouwenscontactpersonen (VCP) zijn het eerste aanspreekpunt voor iedereen met vragen, zorgen of klachten over het welzijn van zichzelf, spelers, ouders of vrijwilligers. Ze bieden een luisterend oor, geven raad  en verwijzen door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen.
De vertrouwenscontactpersonen zullen klachten niet zelf inhoudelijk behandelen, maar de weg naar een goede oplossing proberen aan te geven. Zij zijn op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te bieden. Zij kunnen je informeren over de procedures en mogelijke vervolgstappen.

De WYBA vertrouwenscontactpersonen

Mijn naam is Marian Meijer en ik woon samen met David in Wijchen. Mijn twee kinderen basketballen ook bij Wyba. Ik ben werkzaam binnen het Veiligheidsteam in Dukenburg. Ik ben telefonisch bereikbaar op 06 121719158

Mijn naam is Walter Paapst. Samen met Linda woon ik in Wijchen. Onze twee kinderen basketballen bij Wyba. Ik ben werkzaam als projectleider bij Polestar. Ik ben telefonisch bereikbaar op 06 51233467.

De vertrouwenscontactpersonen zijn via e-mail te bereiken op vcpwyba@gmail.com

Mocht je geen contact op willen nemen met één van ons, dan kun je altijd contact leggen met een vertrouwenspersoon van het centrum voor veilige sportvan het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF, die geschoold zijn om de inhoudelijke begeleiding te geven. In een vertrouwelijk gesprek helpen zij je bij het doen van je verhaal. Het is dus belangrijk dat elk lid weet van het bestaan van de vertrouwenscontactpersoon. Hij of zij bepaalt zelf wanneer er contact gezocht wordt.